Pages

29.12.10

aku bangga jadi anak MALAYSIA!!

pritttt priiiiiiiiiittttttttttttttttttttt ---------------> bunyi wisel penamat

Malaysia 4-2 Indonesia

Yahooooooooo!!! Malaysia menang beb....haha terharu seyhhh :'-)

Akhirnya penantian 14 tahun Malaysia utk merangkul kejuaraan Piala Suzuki AFF atau nama asalnya Piala Tiger telah berakhir. Malaysia menang piala suzuki tuuuu...hangpa tak bangga ka?? aku bangga taw!

Malaysia menang ke atas negara jiran yg sebok provok skuad negara kita macam2, kata kite maen laser la, cakap pakai dukun la, kepung hotel la, nak pakai sexy2 la, siap cakap mahu tunjuk longkang atau bahasa sopannya belahan dada, nasib baek la pemain2 Malaysia kuat imannye kann...waduh waduh,ingat Malaysia ni susah ke nak jumpe belahan dada percuma utk tatapan ramai? pemain Malaysia da biase daa.. :)

Tapi serius,sekarang ni puas hati la tgk permainan team Malaysia, cantek, bersemangat, memang seronok la tgk.. defend mantop! counter attack yang pantas! goalkeeper berani mati punye!! walaupun awal2 kene tibai dgn indon 5-1 dan menerima segala cacian dan kutukan dpd penyokong2 Malaysia ( aku pun tumpang sekaki kutuk) tapi itu semua tidak menghalang Malaysia utk bangkit mengalahkan diorang balik! tengok!! negara mana tu?? Malaysia kan??hangpa tak bangga lagi ka??

Tapi aku tau, semua rakyat Malaysia tersangatlah bangga. Sape yg tak bangga tu silalah tukar kerakyatan negara Zimbabwe ataupun Papua New Guinea. Emm tengok kat facebook sudah laa, macam2 post pasal bangganya jadi rakyat Malaysia memenuhi ruang2 news feed. Time2 ni la nk tunjuk punya bangga nye jadi rakyat Malaysia kannn...time bulan patriotik tak de la pulak.. perempuan pun xlepas peluang gak menyemarakkan suasana, padahal sebelum ni tak heran pun pasal bola. Tu pun kenal si Safee Sali dgn si keeper mata sepet ala2 jepun tu Khairul Fahmi jeee...cube tanye name player laen?? haram tak tau!! haha

Yang paling bestnye kat facebook tu abes je final sume pakat like profile Safee Sali dgn Khairul Fahmi Che Mat. Hangpa dua skang memang jadi hero pujaan Malaya laa!!! (tiada unsur jeles) Bagusla, kaum wanita pun da mula support sukan bola sepak Malaysia, perkembangan yg baek tu ;]

Final Suzuki Cup ni gak merupakan kenangan cambest bagi aku. First time tgk bola ketika travel dari Johor ke KL. Walaupun tgh hari first leg final tu kitorg baru bertolak dari UTHM kerana ade MTUN(futsal) tapi sempat gak ptg tu ktorg singgah kat dataran Putrajaya tgk kat screen besar berjemaah. Nak tgk kat stadium mmg tak sempat dah. Tapi kat mane2 pun aku percaya semua rakyat Malaysia mmg supportive habes laaa.. tgk kat dataran tu pun da macam kat stadium. Memang havoc laa!!! macam menang World Cup pun ade..hahaha

Malam tadi lak aku dgn dak2 futsal g tgk kat Sri Gombak. Even ktorg kalah Grand Finale Futsal IPT kat UIA petang td dan boleh balik umah masing2 tapi ktorg still nak tgk Malaysia menang same2. Kira menyaksikan Malaysia menang same2 terubat la jugak kedukaan di hati masing2. wah! ayat kau!! haha

So, aku pun da penat+ngantuk+lenguh sendi sume sbb baru balik dari 'cuti-cuti Malaysia' maka aku mahu berehat dan tido secukupnye pulak. Tahniah skuad Malaysia!! aku bangga jadi anak MALAYSIA! =)

                                                  barisan pemain muda belia remaja yg mantop!!

                                              transport yg dipinjamkan oleh doraemon utk ke stadium Gelora Bung Karno

p/s : UMP > UTHM > UIA ;  nice experience

2 comments:

  1. buley2...tp kene tanye doraemon dlu laa..haha

    ReplyDelete